Mikser Kulinarny MAKRO w kompleksie Dworzysko w Szczawnie Zdroju
8.06.2018 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w Mikserze Kulinarnym zorganizowanym przez MAKRO Cash&Carry Polska w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 uczniów ze szkół gastronomicznych Dolnego Śląska.
Na terenie kompleksu Dworzysko odbyły się m.in:
- pokaz kulinarny z rybami i owocami morza w roli głównej prowadzony przez szefa kuchni Restauracji Babincz p. Wojciecha Harapkiewicza, członka Rady Programowej Szefa dla Młodych Talentów,
- pokaz kulinarny z grillowania, prowdzony przez sous chef Restauracji Babincz,
- prezentacja dotycząca wody, przedstawiona przez sommeliera wody, specjalistę z Kropli Delice p. Tomasza Wyszomirskiego,
- prezentacja na temat mięsa wołowego, przedstawiona przez specjalistę d/s mięsa MAKRO.
Młodzież miała okazję spróbować homary, małże brzytwy, przegrzebki, ostrygi, różnorodne mięsa grillowane. Niesamowitym zaskoczeniem było mięso krokodyla czy kangura, którego uczestnicy spróbowali raz pierwszy w życiu i byli nimi zachwyceni. Możliwość obcowania z nowymi smakami i cenna wiedza praktyczna, na pewno będą inspiracją do kreowania własnych potraw. Uczestnicy wzięli również udział w konkursie, w którym wygraną jest staż w Restauracji Babinicz.
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie i niezapomniane doznania kulinarne!
Informacja: K. Kubiak