Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu
im. Komisji Edukacji Narodowej
Menu
Przejdź do treści
Aktualne informacje
Rok szkolny 2023/2024
Rekrutacja 2024/2025
Dofinansowanie zakupu podręczników dla uczniów niepełnosprawnych
Szkoła
Kontakt, logo szkoły
Kadra
Kluby/Koła
🦇 SKKT Nietoperki
🦇 Historia
🦇 Regulamin
🦇 Program
🦇 Dekalog
🦇 Wydarzenia
💝 Klub Ośmiu
Informacje
Kącik laureatów
Wydarzenia
📸 AKF Zoom (link)
🍰 Spółdzielnia Uczniowska
🤸♂️ Sport i Promocja Zdrowia
Kierunki kształcenia
Samorząd Uczniowski
Praktyki / Staże
💼 Pracodawcy
Rodzice
Egzaminy
Egzamin zawodowy
Egzamin maturalny
Projekty
Wałbrzyski Inkubator Zawodowy 2 – wspieranie
Wałbrzyski Inkubator Zawodowy 2 – transformacja
Wałbrzyski Inkubator Zawodowy
E-Szkoła
Segregacja odpadów
Erasmus +
Czas na zawodowców
Akademia Kaizen
Rozwój kompetencji i kwalifikacji
Wsparcie kształcenia zawodowego
Wydarzenia
Inne
Html-CSS-JS
Legitymacja i duplikat świadectwa
Pliki
ZFŚS
RODO
Polityka prywatności
Nasze kierunki
TECHNIK EKONOMISTA o specjalności
Manager biznesu
To klasa dla osób ciekawych świata, planujących w przyszłości założenie własnej firmy. Jeśli masz aspiracje do obejmowania w przyszłości stanowisk kierowniczych i rozwijania swojej kariery zawodowej od kierowania małymi zespołami – do zarządzania działami lub całym przedsiębiorstwem to wybierz tą specjalność, ponieważ pomoże ci nabyć kompetencje menedżerskie, potrzebne w zarządzaniu własnym biznesem, umożliwi zdobywanie wiedzy w sposób ciekawy, aktywny, nowoczesny łączący wiedzę teoretyczną z praktyczną co wyposaży ucznia w kompetencje, które staną się w przyszłości przepustką do udanego startu na rynku pracy i podstawą sukcesów życiowych. W trakcie kształcenia przewidywane są zajęcia związane z szeroko pojętą przedsiębiorczością, zarządzaniem projektami oraz rozwojem kompetencji osobistych, menedżerskich oraz elementami wizerunku osobistego, dress code, zasadami prezentacji publicznych. Poznaj nowoczesne programy firmy INSERT (Subiekt, Rachmistrz, Gratyfikant) oraz program Płatnik.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
TECHNIK EKONOMISTA o specjalności
Human Resources pracownik ds. rekrutacji
Specjalista ds. rekrutacji to osoba, która jest odpowiedzialna w firmie za realizację projektów rekrutacyjnych na różne stanowiska. Do jej głównych zadań należy rozwój narzędzi z zakresu HR, realizacja programów HR, współpraca z agencjami rekrutacyjnymi, agencjami pracy tymczasowej, uczelniami wyższymi i Urzędami Pracy. Na tym kierunku poznasz podstawy pracy w dziale kadr i płac. Nie obce będą ci przepisy prawa i sposoby rekrutacji. W trakcie kształcenia przewidywane są zajęcia związane z szeroko pojętą przedsiębiorczością, zarządzaniem projektami oraz rozwojem kompetencji osobistych, menedżerskich oraz elementami wizerunku osobistego, dress code, zasadami prezentacji publicznych. Poznaj nowoczesne programy firmy INSERT (Subiekt, Rachmistrz, Gratyfikant) oraz program Płatnik. Po ukończeniu tego kierunku możesz podjąć pracę w dziale personalnym, kadrowo-płacowym, firmie doradztwa personalnego lub zawodowego, w firmie szkoleniowej lub specjalizującej się w rekrutacji pracowników.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
TECHNIK HOTELARSTWA o specjalności
Manager wellness & spa
Specjalizacja Manager wellness & spa to kierunek dla ludzi, którzy pragną wciąż poprawiać rzeczywistość i zapewnić swoim klientom obsługę hotelową na najwyższym poziomie. Zdobędziesz umiejętności efektywnego komunikowania się z drugim człowiekiem ( również w języku obcym). Nauczysz się jak poprawiać jakość usług oraz jak wdrażać niezbędne zmiany. Dowiesz się, jak budować atrakcyjne oferty dla gości, tworzyć tzw. SPA – menu, czyli zabiegi i usługi oraz pakiety dostosowane do specyfiki hotelu. Praktyczną wiedzę z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem turystycznym i hotelarskim zdobędziesz również w trakcie praktyk zawodowych w renomowanych hotelach na terenie całego kraju.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
TECHNIK HOTELARSTWA o specjalności
Stewardesa/steward na statkach pasażerskich
Nie boisz się wyzwań i lubisz podróże – zostań stewardesą/stewardem. Zawód ten wymaga umiejętności nawiązywania kontaktu i postępowania z ludźmi, precyzyjnego wypowiadania się, przekonywania, cierpliwości i wyrozumiałości. Steward jest pracownikiem działu hotelowego i gastronomicznego. W związku z tym zdobędziesz umiejętności związane z rozpoznawaniem i właściwym spełnianiem potrzeb pasażerów. Nauczysz się umiejętnego współdziałania w grupie i rozwiniesz szereg cech osobowości ( kulturę osobistą, sumienność i dbałość o dobrą prezencję). Poszerzysz swoje umiejętności w posługiwaniu się językiem obcym na poziomie rozszerzonym. To praca nie tylko na lotnisku, ale również na statkach pasażerskich. Na tym kierunku praktyka zawodowa odbywa się na promach firmy UNITY LINE.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH o specjalności
Trener personalny z zasadami dietetyki
Kierunek wychodzi na przeciw oczekiwaniom młodych ludzi, kreuje smukłą sylwetkę ciała w oparciu o aktywność fizyczną i zdrową dietę zgodną z Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia. Zostań specjalistą z zakresu zdrowego stylu życia.! Jest to zawód z przyszłością! Nauczymy Cię gotować i przygotowywać zdrowe potrawy. Nabędziesz umiejętności w zakresie planowania żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, jakościowej i ilościowej oceny jadłospisów, planowania diety. Jest to kierunek dla uczniów, którzy rozumieją wagę kultury fizycznej w życiu człowieka i pragną w świadomy sposób pomagać innym w modelowaniu sylwetki, wagi, kształtowaniu sprawności fizycznej, dbałości o zdrowie i samopoczucie oraz zdrowe odżywianie. Dowiesz się treningi personalne dla osób w różnym wieku i poziomie wytrenowania, nauczysz się techniki i metodyki wykonywania ćwiczeń siłowych, aerobowych, rozciągających i wyciszających oraz prowadzenie zajęć grupowych fitness i z elementami crossfitu.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH o specjalności
Bloger/vloger kulinarny
Jeśli chcesz się po prostu nauczyć gotować, to …. kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie, również udekorowanie stołu. Można również dzielić się swoimi umiejętnościami i wiedzą gastronomiczną z innymi tworząc swój własny blog/vlog. Na tym kierunku nie tylko nauczysz się gotować, ale poznasz podstawy pracy blogera/vlogera. Dodatkowym atutem będzie obsługa gastronomicznej drukarki 3D, które w niepowtarzalny sposób ozdobi twoje potrawy. Dodatkowo będziesz potrafił planować i organizować usługi gastronomiczne (konferencje, bufety tematyczne, grille, imprezy okolicznościowe
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA – CUKIERNIK
o specjalności
Kreator tortów okolicznościowych
Lubisz słodycze? Jesteś ciekawy jak je zrobić samemu?Jesteś już pasjonatem pieczenia lub chcesz poznać jego tajniki? Ten zawód jest dla Ciebie. Z nami odkryjesz tajemnice sztuki cukierniczej. Poznasz klasyczne i nowoczesne receptury, techniki pieczenia i dekorowania wyrobów cukierniczych. Tort to król deserów – powinien być piękny i pyszny. Z nami dowiesz się jak komponować smaki i aromaty, jak dobierać faktury i tekstury, jak stworzyć dzieło sztuki na każdą okazję. Zdobić desery i torty można za pomocą gastronomicznej drukarki 3D. Poznasz tajniki jej obsługi i stworzysz fantastyczne słodkie ozdoby. Zajęcia są prowadzone w doskonale wyposażonych warsztatach szkolnych Będziesz miał szansę prezentować swoje wyroby na forum szkoły. Rozwiniesz swoje pasje. Po trzech latach nauki przystąpisz do egzaminu na cukiernika. Możesz kontynuować naukę w 2 – letniej Branżowej Szkole II stopnia na kierunku technik żywności (zdobędziesz wykształcenie średnie i tytuł technika, możesz zdawać maturę).
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA – KELNER
o specjalności
Barman z elementami flair i garnirowania drinków
Kelner zajmuje się profesjonalną obsługa klientów restauracji od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Kelner musi zadbać o przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości, zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, nadzór nad jakością podawanych potraw. Dodatkowe umiejętności barmańskie, przygotowywanie i serwowanie napojów, garnirowanie drinków, znajomość języka obcego zawodowego dają szanse naszym uczniom na dobrą pracę.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA – PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ
o specjalności
Room service organizator usług gastronomicznych
Może praca w hotelu, sanatorium, ośrodku wypoczynkowym? Pracownik obsługi wykonuje prace porządkowe w części noclegowej, prace związane z przyjmowaniem gości hotelowych, pielęgnuje rośliny ozdobne, przyległe tereny zieleni i urządzenia rekreacyjne. Przygotowuje śniadania w części mieszkalnej hotelu, nakrycie stołowe do rodzaju śniadania, porządkuje stoły po śniadaniu. Pracownik obsługi hotelu może także organizować formalności związane z zakwaterowaniem gości hotelowych. Room service tzn. serwis pokojowy to dodatkowe umiejętności, które zdobędziesz w naszej szkole. Zostaniesz organizatorem usług hotelowych (bufety śniadaniowe, konferencje, lunche, przyjęcia okolicznościowe, grille). Dodatkowym atutem jest język obcy zawodowy. Możesz kontynuować naukę na kierunku hotelarstwa i zdobyć wykształcenie średnie.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Wiedza o społeczeństwie
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA – KUCHARZ
o specjalności
Bloger/Vloger kulinarny
Jeśli chcesz się po prostu nauczyć gotować, to …. kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie, również udekorowanie stołu. Można również dzielić się swoimi umiejętnościami i wiedzą gastronomiczną z innymi tworząc swój własny blog/vlog. Na tym kierunku nie tylko nauczysz się gotować, ale poznasz podstawy pracy blogera/vlogera. Dodatkowym atutem będzie obsługa gastronomicznej drukarki 3D, które w niepowtarzalny sposób ozdobi twoje potrawy. Możesz kontynuować naukę na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych i zdobyć wykształcenie średnie.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
Możliwość komentowania została wyłączona.
Komunikaty MobiDziennika:
Archiwum
Archiwum
Wybierz miesiąc
luty 2023
listopad 2022
maj 2022
luty 2022
styczeń 2022
październik 2021
sierpień 2021
lipiec 2021
kwiecień 2021
marzec 2021
luty 2021
styczeń 2021
grudzień 2020
listopad 2020
październik 2020
wrzesień 2020
sierpień 2020
czerwiec 2020
maj 2020
marzec 2020
luty 2020
styczeń 2020
grudzień 2019
listopad 2019
październik 2019
wrzesień 2019
sierpień 2019
lipiec 2019
czerwiec 2019
maj 2019
kwiecień 2019
marzec 2019
luty 2019
styczeń 2019
grudzień 2018
listopad 2018
październik 2018
wrzesień 2018
sierpień 2018
lipiec 2018
czerwiec 2018
maj 2018
kwiecień 2018
marzec 2018
luty 2018
styczeń 2018
grudzień 2017
listopad 2017
październik 2017
wrzesień 2017
czerwiec 2017
maj 2017
kwiecień 2017
marzec 2017
luty 2017
styczeń 2017
grudzień 2016
listopad 2016
październik 2016
wrzesień 2016
czerwiec 2016
maj 2016
kwiecień 2016
marzec 2016
luty 2016
styczeń 2016
grudzień 2015
listopad 2015
październik 2015
wrzesień 2015
lipiec 2015
czerwiec 2015
maj 2015
kwiecień 2015
marzec 2015
luty 2015
styczeń 2015
grudzień 2014
listopad 2014
październik 2014
wrzesień 2014
Zespół Szkół nr
7
w Wałbrzychu