Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu

W dniach 1-2 czerwca 2018 r. odbyła się jubileuszowa 10. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Głównym pomysłodawcą oraz organizatorem Konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie. Nasi uczniowie Szymon Jakubasz i Weronika Pławińska znaleźli się wśród 8 dwuosobowych zespołów młodych kucharzy z Gdańska, Lublina, Łodzi, Rzeszowa, Warszawy, wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń z Polski.

Zmagania odbyły się na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** w Pułtusku. Przedmiotem konkursu było przygotowanie 6 talerzy przekąski zimnej lub gorącej, z obowiązkowym wykorzystaniem fileta z miętusa i jogurtu naturalnego oraz dania głównego z udźcem z sarny i borowikami. Zmagania zawodników oceniały trzy składy sędziowskie pod czujnym okiem przewodniczącego Adama Michalskiego oraz sekretarza Mariusza Nowickiego. Nasza drużyna przygotowała zakąskę ciepłą – „Filet z miętusa, sos z porów, zielona soczewica” oraz danie główne „Zrazy z sarny, gąbka z borowików, purée ziemniaczane po wiejsku”.

PodczasGali Diner zostały ogłoszone wyniki – zwycieżyły drużyny ze szkół w Warszawie i Gdańsku – GRATULUJEMY!

Życzymy naszej drużynie powodzenia w kolejnych konkursach.

Informacja: K. Kubiak

Kategorie: Wydarzenia