Kolejna edycja szkolnego konkursu „Zupy Świata” za nami
15 czerwca 2018 r. trzy 2-osobowe drużyny wzięły udział w konkursie kulinarnym „Zupy Świata”. Uczestnicy przygotowali zupy: krem z marchwi z serem brie, Mr. Onion i ogórkową po kapitańsku. Jury przyznało następujące miejsca:
- I miejsce Nikola Nahorecka i Paweł Barecki – krem z marchwi z serem brie
- II miejsce Aleksandra Kaźmierczak i Julia Orłowska – zupa ogórkowa po kapitańsku
- III miejsce Zuzanna Kosela i Katarzyna Kowalska – Mr. Onion
Receptura na zwycięską zupę: Krem z marchwi z serem brie (4 porcje)
- marchew 0,5 kg
- ziemniaki 0,25 kg
- wywar drobiowo-warzywny 0,8 l
- masło 1 łyżka
- oliwa1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 szt.
- ser brie 180 g
- śmietanka 30 % 80 ml
- sól, pieprz, papryka słodka i chilli, kurkuma, imbir, natka pietruszki – do smaku
Warzywa poddać obróbce wstępnej brudnej. Cebule i ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, czosnek i por w plastry. Na rozgrzanej oliwie i maśle smażyć cebule przez około 2 min. Dodać czosnek i por, a następnie pozostałe warzywa i smażyć przez 10 minut. Zalać warzywa gorącym wywarem i gotować do miękkości. Dodać ser pokrojony w kostkę i całość zmiksować. Dodać śmietankę i przyprawić do smaku.
Zupę podawać z ziołowymi grzankami i prażonymi pestkami dyni.
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
Organizację konkursu i nagrody dla zwycięzców ufundowali:
- Restauracja Kryształowa Kuflowa Gospoda – vouchery do Restauracji, pizzerii Da Grasso oraz kawiarni Złota Stacja,
- Centrum Sportowo-Rekreacyjne AQUA-ZDRÓJ – karty podarunkowe oraz bilety wstępu dla wszystkich drużyn,
- Restauracja Księżyc ze Świdnicy – surowce do sporządzenia zup.
Dziękujemy sponsorom – za wkład na rzecz rozwoju młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Zwycięska drużyna reprezentowała szkołę na XVI Festiwalu Zupy w Jedlinie Zdroju.
Zupa krem marchewkowa z serkiem camembert – Festiwal Zupy Jedlina
SKŁADNIKI (4 PORCJE)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małego pora
500 g marchewki
250 g ziemniaków
800 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
180 g serka camembert lub brie
80 ml śmietanki 30%*
PRZYGOTOWANIE
Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
Dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut.
Najpierw dodać pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą oraz pieprzem.
Zalać gorącym bulionem i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodać pokrojony na kawałki ser i zmiksować zupę na krem, najlepiej w stojącym blenderze kielichowym. Pod koniec miksowania dodać śmietankę.
PROPOZYCJA PODANIA plus
– kleks śmietanki,grzanki,ser camembert,pestki dyni, natka pietruszki,
Informacja: K. Kubiak