KELNER

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
KELNER o specjalności

Barman z elementami flair i garnirowania drinków

Kelner zajmuje się profesjonalną obsługa klientów restauracji od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Kelner musi zadbać o przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości, zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, nadzór nad jakością podawanych potraw. Dodatkowe umiejętności barmańskie, przygotowywanie i serwowanie napojów, garnirowanie drinków, znajomość języka obcego zawodowego dają szanse naszym uczniom na dobrą pracę.

Możliwość kontynuowania nauki w Branżowej Szkole II stopnia (2 lata) na kierunku technik usług kelnerskich.

OGLĄDNIJ FILM O ZAWODZIE

Możliwość komentowania została wyłączona.