Podczas ferii zimowych uczniowie klasy 2g i 2u odbyli warsztaty kulinarne w Restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju. Zajęcia poprowadził wirtuoz w dziedzinie nowoczesnej kuchni pan Wojciech Harapkiewicz.
Szef Kuchni mimo wieloletniego i różnorodnego doświadczenia – swoje umiejętności szlifował m.in. w restauracjach nagrodzonych Gwiazdkami Michelin w Szwajcarii czy Włoszech, pełni funkcję wiceprezesa Euro Toques Polska, często powtarza: nigdy nie będę wiedział o kuchni wystarczająco dużo.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję obserwować kunszt pracy Szefa i mistrzowskie posługiwanie się technikami kulinarnymi. Każdy z uczestników wykonywał czynności obróbki wstępnej, cieplnej oraz porcjowanie i garnirowanie potraw z dziczyzny, ryb oraz owoców morza pod okiem Szefa. Uczniowie poznali mnóstwo produktów, zarówno tradycyjnych jak i egzotycznych, a na koniec spróbowali przygotowanych potraw. Wszyscy bardzo zadowoleni 3-godzinnym szkoleniem zakończyli ferie pełni nowych doświadczeń!
Z tego miejsca pragniemy jeszcze raz podziekować Panu Wojciechowi Harapkiewiczowi za podzielenie się z nami swoją wiedzą i umiejętnościami.
Informacja: Katarzyna Kubiak
no images were found