Szkolny Konkurs Kulinarny „Zupy Świata”
odbył się 29.05.2015r. i jak co roku składał się z kilku etapów.
I etap obejmował opracowanie receptury dowolnej zupy.
Chęć udziału zgłosiło 12 zespołów:
- Monika Kucharska i Marcin Kamiński – 2u zupa gazpacho,
- Klaudia Ladenbergier i Karolina Markowska – 2u zupa tajska,
- Paula Mirosz i Wioletta Partyńska – 2u śródziemnomorska zupa pomidorowa z mozzarellą,
- Jacek Procajło i Daniel Staranowicz – 2u zupa krem z ziemniaków z pesto, chipsem z szynki szwardzwalskiej i prażonymi pestkami dyni,
- Natalia Macioszek i Patryk Bolek – 2u, 3k sycylijska zupa rybna,
- Radosław Kopeć i Maciej Runo – 2g zupa kokosowo – sezamowa,
- Aleksandra Malinowska i Patrycja Przybysz – 2k zupa „kolorowy kociołek,”
- Barbara Pleban i Dominika Toborek– 3g zupa krem z pora,
- Marzena Korzycka i Melania Woronko – 3g zupa serowa,
- Krzysztof Juszczak i Patryk Odwaga – 3g zupa ananasowa z mięsem mielonym,
- Martyna Sokołowska i Krystian Wierzbicki – 3k zupa hiszpańska,
- Natalia Baca i Patrycja Paradowska – 3k letnia zupa owocowa.
W II etapie członkowie komisji gastronomicznej dokonali wyboru 6 najciekawszych przepisów, które przeszły do finału konkursu, autorami, których byli:
- Klaudia Ladenbergier i Karolina Markowska – 2u
- Jacek Procajło i Daniel Staranowicz – 2u
- Radosław Kopeć i Maciej Runo – 2g
- Aleksandra Malinowska i Patrycja Przybysz – 2k
- Barbara Pleban i Dominika Toborek– 3g
- Martyna Sokołowska i Krystian Wierzbicki – 3k
III etap dotyczył sporządzania zup w w/w zespołach. Miał miejsce w pracowni technologicznej nr 110. Uczniowie korzystali z zakupionych surowców, mieli 120 minut na przygotowanie i podanie swoich zup. Potrawy oceniała komisja w składzie:
- Krzysztof Zimnocha – z-ca szefa kuchni restauracji Dworzysko w Szczawnie – Zdroju,
- Rajmund Królik – szef zakładu Pierógsy i nauczyciel ZSNr7,
- Małgorzata Mazur – Korczyńska – nauczyciel ZSNr7,
- Agnieszka Fara – Obiegło – wicedyrektor ZSNr7,
- Sylwia Szarek – Kostiuczuk – kierownik praktyk w ZSNr7,
- Łukasz Dzikowski – uczeń ZSNr7, laureat wielu Ogólnopolskich Konkursów Kulinarnych,
- Daniel Duda – uczeń ZSNr7,
- Mateusz Kurcek – uczeń ZSNr7,
- Marzena Korzycka – uczennica ZSNr7.
Przedmiotem oceny były: organizacja pracy, jej tempo, higiena pracy, dekoracja i sposób podania oraz walory smakowe potrawy.
Po podliczeniu punktów jury ogłosiło wyniki konkursu, przedstawiały się następująco:
- I miejsce zdobyła – zupa krem z ziemniaków z pesto, chipsem z szynki szwardzwalskiej i prażonymi pestkami dyni (210pkt)
- II miejsce – zupa hiszpańska (204pkt)
- III miejsce – zupa tajska (202pkt)
- IV miejsce – zupa krem z pora (196pkt)
- V miejsce – zupa „kolorowy kociołek” (195pkt)
- VI miejsce – zupa kokosowo – sezamowa (191pkt).
Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali rzeczowe nagrody (książki, kubki, vouchery, pendrive’y, dyplomy). Sponsorami nagród byli:
IV etap dotyczy prezentacji zupy na Festiwalu Zupy w Jedlinie – Zdroju w dniu 28.06.2015r.
Wszystkim uczniom gratulujemy, a Sponsorom, K. Kubiak, R. Królik – dziękuję.
Informacja: M. Korczyńska