Zupy Świata

Szkolny Konkurs Kulinarny „Zupy Świata”
odbył się 29.05.2015r. i jak co roku składał się z kilku etapów.

I etap obejmował opracowanie receptury dowolnej zupy.
Chęć udziału zgłosiło 12 zespołów:

  1. Monika Kucharska i Marcin Kamiński – 2u zupa gazpacho,
  2. Klaudia Ladenbergier i Karolina Markowska – 2u zupa tajska,
  3. Paula Mirosz i Wioletta Partyńska – 2u śródziemnomorska zupa pomidorowa z mozzarellą,
  4. Jacek Procajło i Daniel Staranowicz – 2u zupa krem z ziemniaków z pesto, chipsem z szynki szwardzwalskiej i prażonymi pestkami dyni,
  5. Natalia Macioszek i Patryk Bolek – 2u, 3k sycylijska zupa rybna,
  6. Radosław Kopeć i Maciej Runo – 2g zupa kokosowo – sezamowa,
  7. Aleksandra Malinowska i Patrycja Przybysz – 2k zupa „kolorowy kociołek,”
  8. Barbara Pleban i Dominika Toborek– 3g zupa krem z pora,
  9. Marzena Korzycka i Melania Woronko – 3g zupa serowa,
  10. Krzysztof Juszczak i Patryk Odwaga – 3g zupa ananasowa z mięsem mielonym,
  11. Martyna Sokołowska i Krystian Wierzbicki – 3k zupa hiszpańska,
  12. Natalia Baca i Patrycja Paradowska – 3k letnia zupa owocowa.

W II etapie członkowie komisji gastronomicznej dokonali wyboru 6 najciekawszych przepisów, które przeszły do finału konkursu, autorami, których byli:

  • Klaudia Ladenbergier i Karolina Markowska – 2u
  • Jacek Procajło i Daniel Staranowicz – 2u
  • Radosław Kopeć i Maciej Runo – 2g
  • Aleksandra Malinowska i Patrycja Przybysz – 2k
  • Barbara Pleban i Dominika Toborek– 3g
  • Martyna Sokołowska i Krystian Wierzbicki – 3k

III etap dotyczył sporządzania zup w w/w zespołach. Miał miejsce w pracowni technologicznej nr 110. Uczniowie korzystali z zakupionych surowców, mieli 120 minut na przygotowanie i podanie swoich zup. Potrawy oceniała komisja w składzie:

  • Krzysztof Zimnocha – z-ca szefa kuchni restauracji Dworzysko w Szczawnie – Zdroju,
  • Rajmund Królik – szef zakładu Pierógsy i nauczyciel ZSNr7,
  • Małgorzata Mazur – Korczyńska – nauczyciel ZSNr7,
  • Agnieszka Fara – Obiegło – wicedyrektor ZSNr7,
  • Sylwia Szarek – Kostiuczuk – kierownik praktyk w ZSNr7,
  • Łukasz Dzikowski – uczeń ZSNr7, laureat wielu Ogólnopolskich  Konkursów Kulinarnych,
  • Daniel Duda – uczeń ZSNr7,
  • Mateusz Kurcek – uczeń ZSNr7,
  • Marzena Korzycka – uczennica ZSNr7.

Przedmiotem oceny były: organizacja pracy, jej tempo, higiena pracy, dekoracja i sposób podania oraz walory smakowe potrawy.
Po podliczeniu punktów jury ogłosiło wyniki konkursu, przedstawiały się następująco:

  • I miejsce zdobyła – zupa krem z ziemniaków z pesto, chipsem z szynki szwardzwalskiej i prażonymi pestkami dyni (210pkt)
  • II miejsce – zupa hiszpańska (204pkt)
  • III miejsce – zupa tajska (202pkt)
  • IV miejsce – zupa krem z pora (196pkt)
  • V miejsce – zupa „kolorowy kociołek” (195pkt)
  • VI miejsce – zupa kokosowo – sezamowa (191pkt).

Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali rzeczowe nagrody (książki, kubki, vouchery, pendrive’y, dyplomy). Sponsorami nagród byli:

espresso matras-ksiegarnieporcelana-kristoff

IV etap dotyczy prezentacji zupy na Festiwalu Zupy w Jedlinie – Zdroju w dniu 28.06.2015r.

Wszystkim uczniom gratulujemy, a Sponsorom, K. Kubiak, R. Królik – dziękuję.

Informacja: M. Korczyńska

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.