Dnia 20.05.2016r. został przeprowadzony Szkolny Konkurs Kulinarny pt.” Zupy świata”. Formuła konkursu, jak co roku składała się z IV etapów:
- I etap obejmował opracowanie receptury dowolnej zupy przez chętnych uczniów klas gastronomicznych szkoły.
- II etap to wybór najciekawszych przepisów przez członków komisji gastronomicznej.
- III etap dotyczył sporządzania zup w zespołach dwuosobowych.
- IV etap odbędzie się 26.06.2016r. Najlepsza zupa weźmie udział w Dolnośląskim Festiwalu Zupy w Jedlinie – Zdroju.
W konkursie szkolnym brały udział cztery zespoły w składzie:
- Klaudia Nowak i Joanna Łazicka – klasa 2 g, Angielska zupa z brokułów,
- Radosław Kopeć i Maciej Runo – klasa 3 g, Węgierska zupa gulaszowa,
- Dominik Chmura i Kacper Papieski – klasa 3 g, Zupa krem z czerwonej papryki,
- Klaudia Ladenbergier i Karolina Markowska – klasa 3 u, Botwinka z chipsami z liści buraków.
Konkurs odbył się w pracowni technologicznej nr 110. Uczniowie korzystali z zakupionych surowców, mieli 120 minut na przygotowanie i podanie swoich zup. Potrawy oceniała komisja w składzie:
- Dyrektor: Katarzyna Nieć,
- Rodzic: Agnieszka Nowak,
- Nauczyciele: Agata Olszewska, Agnieszka Nowak, Małgorzata Mazur – Korczyńska,
- Asystenci: Jacek Procajło i Daniel Staranowicz.
Przedmiotem oceny były następujące kryteria: organizacja pracy, jej tempo , higiena na stanowisku roboczym, dekoracja i sposób podania zupy oraz walory smakowe potrawy. Po podliczeniu punktów jury ogłosiło wyniki konkursu, przedstawiały się następująco:
I miejsce zdobyła Zupa botwinka z chipsami z liści buraków – 191 punktów
II miejsce Zupa krem z czerwonej papryki – 190 pkt.,
III miejsce Angielska zupa z brokułów – 174 pkt.,
IV miejsce Węgierska zupa gulaszowa – 157 pkt.
Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali rzeczowe nagrody/, porcelanę, karty rabatowe do Centrum Wypoczynku AQUA – ZDRÓJ, drobny sprzęt gastronomiczny, dyplomy/. Sponsorami nagród byli:
Wszystkim uczniom gratulujemy, a Sponsorom i komisji dziękuję.
Informacja: M. Korczyńska