Od lutego 2018 r. 15 uczniów Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczestniczy w projekcie edukacyjnym „Kreatywne Warsztaty Lodowe z Schöller Ice Cream”. Organizatorem warsztatów jest producent lodów Nestle Schöller przy pomocy Klubu Szefów Kuchni oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Celem warsztatów jest:
- rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów,
- wspieranie uczniów w ich rozwoju osobistym,
- zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole,
- poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream ”,
- wypracowanie autorskich receptur na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream’’.
Uczestnicy warsztatów mają do dyspozycji 35 l lodów: kasztanowe, czekoladowe, waniliowe, prażony migdał, pistacjowe z białą czekoladą, truskawkowe, sorbet granatowy i lody waniliowe z sosem pomarańczowym. Warsztaty rozpoczęli od degustacji i oceny ich wyglądu, smaku oraz konsystencji. Zapoznali się z literaturą dotyczącą deserów lodowych oraz zasadami foodpairing, które pozwoliły stworzyć wyśmienite kreacje. Komponując desery lodowe uczniowie wykorzystują dodatki w postaci owoców, śmiatanki, czekolad, orzechów, bakalii, polew, „ziemi i gąbki jadalnej” o rozmaitych smakach, samodzielnie upieczonych ciastek, własnoręcznie przygotowanych dekoracji z karmelu, czekolady oraz obierają naczynia i sztuśce do ich podania.
Cennych wskazówek nt. tworzenia deserów i wykorzystania kuchni molekularnej udzielił młodzieży zaproszony gość – szef kuchni Pan Rajmund Królik.
Informacja: K. Kubiak