Jak co roku, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery, młodzież kształcąca się w zawodach branży gastronomicznej, hotelarskich, ekonomicznych miała okazję zapoznać się ze specyfiką i możliwościami swojego zawodu. Swoją obecnością zaszczycili nas:
- Pan Wojciech Harapkiewicz – Szef Restauracji „Dworzysko” w Szczawnie Zdroju,
- Pan Dariusz Rajewski -właściciel Piekarni-Cukierni „Wypieki Rajewskich”w Wałbrzychu,
- Pan Dawid Byrski – Restauracja „Manufaktura” w Świdnicy.
- Pani Marta Sys- Fundacja „Merkury” w Wałbrzychu,
- Pan Jacek Ludziak – Kancelaria Adwokacka w Wałbrzychu,
- Pani Anna Izbińska – Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A w Szczawnie Zdroju.
Sponsorem kawy była palarnia Caffee Polit z Piaskowej Góry.
Spotkania z profesjonalistami były m.in. doskonałym sposobem na poznanie wymagań pracodawców względem pracownika, a także zdobycie nowych doświadczeń i umiejętności zaplanowania własnej ścieżki kariery zawodowej.
Uczniowie klas 3k, 2g, 2u uczestniczyli w warsztatach baristycznych prowadzonych przez absolwenta naszej szkoły Pana Dawida Byrskiego. Młodzież, po wykładzie oraz pokazie miała możliwość samodzielnego zaparzenia różnych rodzajów kawy, a także jej spróbowania.
Uczniowie z klasy 3k – przyszli kucharze: Aleksandra Malinowska, Patrycja Przybysz, Elżbieta Telega i Paweł Skrzypiec, bardzo zainteresowani zdobyciem profesjonalnego doświadczenia w gastronomii, skorzystali z zaproszenia Pana Wojciecha Harapkiewicza i odwiedzili Restaurację „Dworzysko”. Tam przez kilka godzin, od tzw. podszewki, przyglądali się pracy restauracji oraz pod okiem Mistrza wykonywali rozmaite czynności. Wszyscy byli bardzo zadowoleni i mają nadzieję na kolejne warsztaty z Dworzyskiem….
Spotkania i warsztaty są niezastąpionym sposobem na bezpośredni kontakt z potencjalnymi pracodawcami oraz na poznanie przyszłego środowiska zawodowego. Jednocześnie integrują środowiska profesjonalistów i młodych adeptów sztuki kulinarnej.
SERDECZNIE DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM NASZYM GOŚCIOM !
informacja: Sylwia Szarek-Kostiuczuk