KONKURS GASTRONOMICZNY
29.11.20917r. Jakub Grempka i Dawid Ajs z klasy 3 k wzięli udział w IX edycji Konkursu Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznego „PROFESJONALISTA I MISTRZ W BRANŻY TRYSTYCZNEJ” w kategorii gastronomicznej. Organizatorem konkursu była Regionalne Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju, patronat objęli Polska Organizacja Turystyczna, Unity Line i RAINBOW. Tematem tegorocznej edycji konkursu była ekologiczna aronia, którą należało wykorzystać w daniu zasadniczym i deserze. W zmaganiach uczestniczyły drużyny ze Świdnicy, Myślenic, Ziębic, Kłodzka oraz Polanicy Zdroju.
Nasza drużyna przygotowała „Filet z kaczki w sosie aroniowym, pyzy poznańskie, puree z batatów i czerwonej kapusty” oraz „Przeplatankę aroniowo jabłkową z mascarpone”. Niestety chłopcom nie udało się zająć czołowego miejsca, jednak możliwość sprawdzenia się, zobaczenia, co przygotowują koledzy z innych szkół oraz rozmowa z jurorami są niewątpliwie cennym doświadczeniem.
Życzymy powodzenia w przyszłości!
Informacja: Katarzyna Kubiak