Global Chefs Challenge – SREBRO dla Bartosza Petera !

ABSOLWENT NASZEJ SZKOŁY BARTOSZ PETER ZDOBYŁ SREBRNY MEDAL w Global Chefs Challenge

Global Chefs Challenge to konkurs organizowany przez WACS (World Association of Chefs Societies), który odbywa się co 2 lata. Składa się on z eliminacji regionalnych i finału. Podzielony jest na trzy kategorie: Global Chefs Challenge, Pastry Challenge oraz Hans Bueschkens Chefs Challenge – czyli kategoria juniorska do 25 lat. Zadanie polega na przygotowaniu menu z wykorzystaniem produktów od sponsorów. W zależności od kategorii ilość dań lub porcji jest różna.

Ja zdecydowałem się wystartować w kategorii juniorów. Przygotowania do konkursu rozpocząłem w okresie wakacyjnym. Zaczęło się od dokładnego studiowania regulaminu, ponieważ przy konkursach rangi WACS ma to bardzo dużo znaczenie. Później kreowanie smaków poszczególnych dań, a na końcu praca nad prezentacją i detalami. Samo przygotowanie merytoryczne jest bardzo pracochłonne. Wymaga dużej ilości godzin spędzonych na planowaniu, przewidywaniu i udoskonalaniu. Gdy udało mi się wszystko dopiąć na ostatni guzik, rozpocząłem próby czasowe. Global Chefs Challenge to nic innego jak 5 godzin gotowania, bez chwili wytchnienia. Każda minuta i sekunda są na wagę złota. Każda minuta spóźnienia to pięć punktów karnych, dziesięć minut spóżnienia i czeka tylko dyskwalifikacja. Do takiego wydarzenia trzeba się solidnie przygotować, każdy ruch musi być przećwiczony, wytrenowany. Kucharz podczas takiego konkursu działa jak robot. Jest to także niezwykle męczące –3 godziny na przygotowanie mis en place i 2 godziny na serwis i sprzątanie. Regulamin konkursu jest bardzo restrykcyjny, więc nie może być żadnych niedociągnięć w przygotowaniu. Każdy kraj ma swojego własnego sędziego, który sprawdza także inne drużyny. Sędziowie patrzą cały czas na ręce, zaglądają do lodówek, sprawdzają pojemniki na odpady, praktycznie co 10 minut.

Global był dla mnie celem do zrealizowania, chciałem sprawdzić swój poziom na arenie międzynarodowej, więc całkowicie się w tym zatraciłem. Przygotowania pochłonęły bardzo dużo czasu i energii, ale efekt wynagrodził wszystko. Podczas zawodów towarzyszył mi duży stres, zwłaszcza, że był to dla mnie pierwszy konkurs na poziomie międzynarodowym. Tylko dzięki przygotowaniu poradziłem sobie z emocjami, jakie tam panują.

Udało mi się wywalczyć srebrny medal i to było dla mnie coś wspaniałego. Poświęciłem całego siebie i zostałem doceniony. Takie wygrane bardzo budują i motywują do dalszego działania.

Global Chefs Challenge – emocje, doświadczenie, super sportowa rywalizacja, a także chwile niewyobrażalnej radości i szczęścia.   Warto stawiać sobie poprzeczkę wysoko i bardzo konsekwentnie dążyć do celu.

Ja już mam w planach nowe cele na 2016 rok i będę chciał je zrealizować, ale pewnie jeszcze o tym usłyszycie. 🙂

Pozdrawiam, Bartosz Peter
Silver medalist in Hans Bueschkens – Young Global Chefs Challenge 2015

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.