Wczoraj 30 marca 2020 roku obchodziliśmy „Światowy Dzień Muffina”. Uczniowie klasy 1k o profilu cukiernik postanowili uczcić to pyszne święto. I chociaż kształcenie odbywa się zdalnie, to w domowych kuchniach powstały te małe, słodkie babeczki. Nasi cukiernicy postanowili podzielić się z Wami swoimi sprawdzonymi recepturami! Spróbujcie! Życzymy SMACZNEGO!
- Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, kremem orzechowym i solonym karmelem.
- Muffiny waniliowe.
- Muffinki z kawałkami czekolady.
Receptury i zdjęcia: Karolina Wasiuk, Julia Woźniak, Dominik Sikorski.
Informacja: Dominika Lipiec
Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, kremem orzechowym i solonym karmelem | |
Ciasto: 150g masła 150g czekolady 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakaa gorzkiego 1 łyżka kakaa słodkiego 190g cukru cukier wanilinowy 2 duże jajka 170ml mleka |
Masło roztopić, czekoladę pokroić. Do miski dać składniki suche i wymieszać. do drugiej miski dać składniki mokre i osobno wymieszać. Do sypkich składników dodać płynne i wymieszać łyżką. Dodać wystudzone masło, a po wymieszaniu czekoladę. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek i piec 22 minuty w 180°C. |
Krem orzechowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki 36% łyżka cukru pudru 100-150g masła orzechowego |
Ubić śmietankę z serkiem mascarpone na krem, dodać cukier puder. Wymieszać niewielką ilość kremu z masłem orzechowym i przełożyć do reszty kremu, zmiksować. |
Solony sos karmelowy: 250g cukru 105g masła 150ml śmietanki 30% pół łyżeczki soli |
Z cukru zrobić karmel, dodać masło i dokładnie wymieszać, wlać śmietankę i wymieszać, na koniec dodać sól i ponownie wymieszać sos. Schłodzić. Wystudzone muffiny udekorować kremem oraz sosem karmelowym. |
Muffiny waniliowe | |
Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia |
Sposób przygotowania: Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej. Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki lub szpatułki. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Przelej masę do papilotek. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. |
Muffinki z kawałkami czekolady | |
Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 tabliczka czekolady |
Sposób wykonania: Przygotowywać dwie miski. Do jednej wsypać suche składniki przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. W drugiej misce wymieszać mleko z olejem i jajkami. Mokre składniki połączyć z suchymi. Na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gotowe posypałam dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego! |