Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu

Wczoraj 30 marca 2020 roku obchodziliśmy „Światowy Dzień Muffina”. Uczniowie klasy 1k o profilu cukiernik postanowili uczcić to pyszne święto. I chociaż kształcenie odbywa się zdalnie, to w domowych kuchniach powstały te małe, słodkie babeczki. Nasi cukiernicy postanowili podzielić się z Wami swoimi sprawdzonymi recepturami! Spróbujcie! Życzymy SMACZNEGO!

  1. Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, kremem orzechowym i solonym karmelem.
  2. Muffiny waniliowe.
  3. Muffinki z kawałkami czekolady.

Receptury i zdjęcia: Karolina Wasiuk, Julia Woźniak, Dominik Sikorski.

Informacja: Dominika Lipiec

 

Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, kremem orzechowym i solonym karmelem
Ciasto:
150g masła
150g czekolady
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakaa gorzkiego
1 łyżka kakaa słodkiego
190g cukru
cukier wanilinowy
2 duże jajka
170ml mleka
Masło roztopić, czekoladę pokroić. Do miski dać składniki suche i wymieszać. do drugiej miski dać składniki mokre i osobno wymieszać. Do sypkich składników dodać płynne i wymieszać łyżką. Dodać wystudzone masło, a po wymieszaniu czekoladę. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek i piec 22 minuty w 180°C.
Krem orzechowy:
250g serka mascarpone
250g śmietanki 36%
łyżka cukru pudru
100-150g masła orzechowego

Ubić śmietankę z serkiem mascarpone na krem, dodać cukier puder. Wymieszać niewielką ilość kremu z masłem orzechowym i przełożyć do reszty kremu, zmiksować.
Solony sos karmelowy:
250g cukru
105g masła
150ml śmietanki 30%
pół łyżeczki soli
Z cukru zrobić karmel, dodać masło i dokładnie wymieszać, wlać śmietankę i wymieszać, na koniec dodać sól i ponownie wymieszać sos. Schłodzić. Wystudzone muffiny udekorować kremem oraz sosem karmelowym.

 

Muffiny waniliowe
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.
W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki lub szpatułki.
Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Przelej masę do papilotek.
Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

 

Muffinki z kawałkami czekolady
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 tabliczka czekolady
Sposób wykonania:
Przygotowywać dwie miski. Do jednej wsypać suche składniki przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. W drugiej misce wymieszać mleko z olejem i jajkami. Mokre składniki połączyć z suchymi. Na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gotowe posypałam dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego!

 

Kategorie: Wydarzenia