Monika Kucharska finalistką Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Przepis Kulinarny!
Monika Kucharska z klasy 3 u zajęła czwarte miejsce w V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Koledzy z klasy Moniki Anna Zarzycka i Maciej Nieć wzięli udział w I etapie konkursu.
Przygotowana przez Monikę jagnięcina po staropolsku na purée z selera, w sosie śliwkowym spotkała się z bardzo dobrą oceną jury. Do sporządzenia tego wyjątkowego dania finalistka wykorzystała polskie produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność :
- jagnięcinę podhalańską
- śliwkę szydłowską
- jabłka grójeckie
- oscypka
- olej rydzowy
- miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
- miód drahimski lipowy.
Gratulujemy i życzymy sukcesów w przyszłości!
Informacja: K. Kubiak