Ugotują Europie

Kucharze z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu będą reprezentowali Polskę na europejskim konkursie gastronomicznym. Zajęcie I miejsca w Karpaczu to wstęp na październikowy finał „DOLNOŚLĄSKIEGO – DOLNOSAKSOŃSKIEGO – ŚRODKOWOCZESKIEGO TURNIEJU GASTRONOMICZNEGO”. Trzyosobowa drużyna w składzie Pamela Mikulska, Amanda Nowak i Krzysztof Bukowski, pod opieką profesjonalnego kucharza Mariusza Trojanowskiego, wywalczyła zwycięstwo, wyprzedzając na podium szkoły z Karpacza i Wrocławia.

Uczniowie zwycięskiej drużyny kształcą się od dwóch lat na kucharzy w branżowej szkole I stopnia w Zespole Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Rozwijają swoje pasje w profesjonalnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych, mieszczących się w siedzibie szkoły na ul. Kłodzkiej 29, dzielnica Rusinowa. Aby podnieść swoje kwalifikacje zawodowe uczniowie w roku szkolnym 2019/2020 odbędą miesięczny staż w Hiszpanii, w ramach programu unijnego POWER „Europejska droga do sukcesu II”, który szkoła realizuje od 2018 roku (2018 to staże we Włoszech, na Malcie; 2019 staże w Hiszpanii i Irlandii Północnej, 2020 staże w Grecji i Portugalii w ramach ERASMUS+).

Zadanie konkursowe nie należało do najłatwiejszych. Najpierw należało opracować recepturę czterech potraw regionalnych: przystawkę i danie główne z regionu Dolnej Saksonii oraz przystawkę i danie główne z Kraju Środkowoczeskiego. W dniu 7 czerwca br. podczas półfinału w Karpaczu należało sporządzić dania i zaserwować je na zaaranżowanym stole. Ocenie podlegało: wygląd i smak potrawy oraz zastosowane technologie podczas sporządzania potraw, kompozycja dodatków, aranżacja stołu prezentacyjnego. Zarówno dania jak i przygotowany stół zachwyciły jury. Turniej został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego w ramach współpracy międzynarodowej. Gratulujemy i czekamy na dalsze sukcesu.

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.