Organizatorem warsztatów lodowych jest producent lodów Nestle Schöller firma FRONERII Polska Sp. z o.o przy pomocy Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W warsztatach bierze udział 16 uczniów z Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
Celem warsztatów jest:
- rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów,
- wspieranie uczniów w ich rozwoju osobistym,
- zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole,
- poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream ”,
- wypracowanie przez uczestników autorskich receptur na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream’’,
- możliwość uczestniczenia w Targach EXPO Sweet w Warszawie lub Sweet Targach w Katowicach.
Pierwsze warsztaty już za nami. Podczas spotkania uczestnicy poznali historię lodów, sposoby produkcji, rodzaje oraz zasady komponowania deserów lodowych. Wszyscy degustowali, otrzymane od organizatora lody: nowy smak MAPLE WALNUT – lody o smaku syropu klonowego z karmelizowanymi orzechami, śmietankowe i o smaku bezowym z sosem malinowym.
W kolejnych tygodniach zapraszamy na fotorelacje.
Informacja: Katarzyna Kubiak